Zes ton boete opgelegd door Autoriteit Persoonsgegevens aan de gemeente Enschede

30 april, 2021

Vanwege wifitracking heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Nederlandse privacywaakhond, een flinke boete opgelegd aan de gemeente Enschede. Een bijzondere kwestie, nu de AP hiermee voor het eerst een boete heeft gegeven aan de overheid. Wat ging er volgens de AP mis?

Wifitracking

De gemeente Enschede meet sinds 2017 de drukte in de binnenstad via sensoren. De betreffende meetkastjes die hiervoor werden opgehangen in winkelstraten, vingen  wifi-signalen op van de mobiele telefoons van langskomende mensen. De telefoons werden vervolgens apart geregistreerd met een unieke code.

Hiermee kon geteld worden hoeveel telefoons er op een bepaald moment rond een meetkastje waren, zodat de drukte kon worden vastgesteld. Volgens de AP werd over een langere periode bijgehouden welke telefoon langs welk meetkastje kwam. Hierdoor was niet slechts sprake van tellen, maar kan volgens de AP gesproken worden over het volgen van mensen.

Autoriteit Persoonsgegevens

Volgens de AP is dat een zeer kwalijke zaak. Immers, iedereen heeft het recht om vrij over straat te gaan, zonder dat de overheid meekijkt wat je doet. Slechts in uitzonderlijke gevallen mag wifitracking worden gebruikt. Volgens de AP heeft de gemeente Enschede hiervan in deze situatie onrechtmatig gebruik gemaakt, zodat zij een forse boete heeft opgelegd.

De gemeente Enschede heeft reeds laten weten het niet eens te zijn met de boete. Zij geven aan dat zij niet volgen, maar slechts tellen. Identificatie van individuen aan de hand van de verwerkte data uit de anonieme wifimeting is volgens de gemeente niet mogelijk. Inmiddels heeft de gemeente dan ook bezwaar aangetekend tegens de boete.

Andere gemeenten

Opmerkelijk is nog dat naast de gemeente Enschede ook nog vele andere Nederlandse gemeenten actief zijn met metingen via wifi-signalen. De AP hoopt dat andere gemeenten, gealarmeerd door de berisping van Enschede, hun systemen dan ook nog eens tegen het licht houden.

Hebt u vragen op het gebied van privacy? Neemt u dan vrijblijvend contact op met een van onze privacyspecialisten van kantoor.

Lisanne Jansen
privacy en recht