In een testament kan worden opgenomen wie erfgenamen zijn en dus wie meedelen in een erfenis. Ook kan in een testament worden vastgelegd hoeveel iedere erfgenaam verkrijgt. Indien er geen testament is, dan bepaalt de wet wie erfgenamen zijn en hoeveel ieder erft. Dit wordt ook wel het ‘versterferfrecht’ genoemd.
Erfgenamen volgens de wet
Volgens de wet kunnen de volgende personen – in de volgorde zoals hieronder vermeld – worden aangemerkt als erfgenaam:
- De echtgenoot/de geregistreerd partner en de (klein)kinderen
- De ouders en de broers en zussen
- De grootouders
- De overgrootouders
De wet wijst allereerst de echtgenoot of de geregistreerd partner en de (klein)kinderen aan als erfgenamen van de overledene.
In de situatie dat de overledene geen echtgenoot/geregistreerd partner, maar wel twee kinderen en twee broers heeft. Dan zijn uitsluitend de kinderen erfgenamen (categorie 1) en wordt niet toegekomen aan de overige categorieën.
Stel dat de overledene geen echtgenoot/geregistreerd partner en (klein)kinderen heeft, maar wel twee broers. Dan zijn deze twee broers (categorie 2) in beginsel erfgenaam van de overledene.
Kunnen halfbroers en halfzussen erven volgens de wet?
Volgens de wet vallen halfbroers en halfzussen net als ‘volle’ boers en zussen onder de tweede categorie.
Er bestaat echter wel een verschil in wat ‘volle’ broers en zussen verkrijgen en wat halfbroers en halfzussen verkrijgen. Halfbroers en halfzussen erven namelijk slechts de helft van het erfdeel dat een ‘volle’ broer of zus erft.
In de situatie dat de overledene nog slechts halfbroers of halfzussen heeft ten tijde van zijn overlijden, dan verkrijgen de halfbroers of halfzussen wel de gehele erfenis.
Zijn stiefkinderen erfgenamen?
Het antwoord op deze vraag is nee, want volgens de wet erven stiefkinderen niet.
Wel is het mogelijk om stiefkinderen gelijk te stellen met eigen kinderen. Dit dient te worden geregeld in een testament. In een testament kunnen stiefkinderen namelijk ook worden benoemd tot erfgenamen, zodat zowel de stiefkinderen als de kinderen zullen erven. Zonder testament erven stiefkinderen dus niets.
Erft iedereen een gelijk deel?
De hoofdregel is dat erfgenamen volgens de wet ieder voor een gelijk deel erven.
Zojuist zagen we al dat er een uitzondering geldt voor halfbroers en halfzussen.
Daarnaast is er nog een belangrijke uitzondering. Als een van de ouders of beide ouders van de erflater nog in leven zijn, dan geldt dat het erfdeel van een ouder niet minder mag bedragen dan een kwart van de erfenis.
Wat nu als de verdeling volgens de wet ertoe zou leiden dat een ouder toch minder dan een kwart zou krijgen? Dan zal dat tot gevolg hebben dat de erfdelen van de overige erfgenamen naar evenredigheid zullen worden verminderd.
Afwijken van de wet
Dit artikel geeft een indruk aan wie een erfenis kan toekomen in geval van overlijden.
Indien uw wensen niet volledig overeenkomen met de verdeling van een erfenis zoals de wet die voorschrijft, dan kunt u daarvan afwijken door een testament te laten opstellen waarin u kunt laten opnemen wie uw erfgenamen zijn en hoeveel ieder verkrijgt.
Vragen?
Heeft u vragen over erfenis of een testament? Neem dan vrijblijvend contact op of maak een afspraak voor het kosteloze spreekuur erfrecht iedere eerste woensdag van de maand op De Zaak Breda (Keizerstraat 11, Breda). Onze erfrechtspecialisten denken graag met u mee.