❌ Alleen huurders met een horecabedrijf kunnen korting krijgen
Een huurder van bedrijfsruimte kan onder omstandigheden een korting op de huurprijs krijgen. Dat heeft de hoogste rechter in Nederland bepaald. De rechter heeft zijn oordeel gebaseerd op onvoorziene omstandigheden.
De hoogste rechter heeft bepaald dat de coronacrisis een ‘uitzonderlijke, de volksgezondheid betreffende omstandigheid van algemene aard’ betreft en dus zo’n onvoorziene omstandigheid, als gevolg waarvan de huurprijs kán worden aangepast. Dit geldt in beginsel voor alle bedrijfsruimte, indien:
- de huurder voor zijn omzet afhankelijk is van de komst van publiek;
- de huurder als gevolg van de overheidsmaatregelen de bedrijfsruimte niet of in geringe mate mocht gebruiken;
- de huurovereenkomst is gesloten vóór 15 maart 2020.
❌ Ik voldoe aan de voorwaarden dus heb ik recht op korting
Wordt aan alle drie de voorwaarden voldaan? Dan kan een recht op korting bestaan. De Hoge Raad laat nog wel ruimte voor het tegendeel, bijvoorbeeld door de hoedanigheid van partijen of de financiële positie van één van partijen.
❌ De korting is altijd 50%
De korting op de huurprijs moet worden berekend aan de hand van de zogeheten ‘vastelastenmethode’. De toepassing daarvan resulteert in een percentage waarmee de huurprijs wordt verminderd. Door onder meer het betrekken van de TVL waarop de huurder aanspraak kon maken en de procentuele omzetvermindering, volgt bijna nooit een huurprijskorting van 50%. In veel berekeningen rolt er onderaan de streep een korting van ongeveer 25% uit.
❌ Mijn huurovereenkomst is gesloten na 15 maart 2020. Nu heb ik geen recht op korting
Voor huurovereenkomsten die zijn gesloten na 15 maart 2020 dient per geval te worden beoordeeld of sprake is van een onvoorziene omstandigheid. Dit is dus niet uitgesloten.
Vragen?
Hebt u vragen naar aanleiding van het voormelde? Neem dan contact met ons op, zodat wij in uw belang kunnen meedenken.