Ontwikkelingen in het huurrecht voor woonruimte: ziet u door de bomen het bos nog?

12 maart, 2024
Mariëlle Wirken

In 2024 zijn er een hoop wijzigingen ophanden waar het gaat om het huurrecht voor woonruimte. Zo is de Wet Vaste Huurcontracten reeds aangenomen en is recent een verlenging voor de Wet maximering huurprijsverhoginge ingediend. Maar daarmee zijn de ontwikkelingen nog niet gestopt. Het gaat in een razend tempo door.

Wet Vaste huurcontracten 

Met de Wet vaste huurcontracten worden tijdelijke huurovereenkomst van zelfstandige woonruimte voor maximaal twee jaar en onzelfstandige woonruimte maximaal vijf jaar afgeschaft Tijdelijke verhuur blijft mogelijk, maar alleen in uitzonderingsgevallen.

Er komt een nieuw besluit waarin die uitzonderingsgevallen genoemd zijn. Dit besluit heet ‘Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomsten’. Vooralsnog gaat het om studenten, huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk elders moeten wonen, urgent woningzoekenden, huurders met een laatste of tweede kans overeenkomst, wezen of nabestaanden, gescheiden ouders, huurders die werken op de waddeneilanden en vergunninghouders.

Het besluit, en dus ook de inhoud daarvan, is nog niet definitief. De bedoeling is dat het besluit samen met de Wet Vaste Huurcontracten op 1 juli 2024 in werking treedt. Vanaf dat moment wordt het dus opletten geblazen bij het sluiten van een nieuwe huurovereenkomst. Tijdelijke huurovereenkomsten zijn dan nog zeker mogelijk, maar huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd worden de norm.

Wet maximering huurprijsverhogingen 

Met de invoering van de Wet maximering huurprijsverhogingen zijn huurprijsverhogingen voor woonruimte in de vrije sector aan banden gelegd. Tot 1 mei 2024 geldt een maximale huurprijsverhoging van de cao-loonontwikkeling +1%. Een verlenging voor deze wet is aangeboden aan de Tweede Kamer. De wet bevat ook een nieuw onderdeel, waar niet overheen moet worden gekeken. Er gaat namelijk mogelijk een vervaltermijn gelden voor huurprijsverhogingen met terugwerkende kracht. Anders dan voorheen, kunnen huurverhogingen dan niet meer tot 5 jaar terug worden gevorderd van de huurder.

De Wet Betaalbare huur 

De laatste versie van de Wet Betaalbare Huur is op 5 februari 2024 ingediend bij de Tweede Kamer. De Wet heeft tot gevolg dat er straks laagsegment, middensegment en hoogsegment huurwoningen bestaan. Hierop is een nieuw woningwaarderingsstelsel van toepassing. De wet kan tot gevolg hebben dat u niet meer de prijs voor uw woning kunt vragen die u wil, omdat de regels vaak dwingend worden. Laat dit goed uitzoeken.

Verder zijn er nog plannen voor wijziging van het Besluit servicekosten, alsook wijzigingen in het woningwaarderingsstelsel voor sociale woonruimte. En dat is nog niet alles, want sinds 1 januari jl. is de wet goed verhuurderschap ook al uitgebreid.

Vragen?

In ruim 20 jaar tijd is er nog nooit zoveel in het huurrecht voor woonruimte aan de hand geweest als nu. Het is belangrijk om de ontwikkelingen in de gaten te houden en hierop goed te anticiperen. Hulp nodig? Neem contact met ons op.

Huurrecht
Marielle Wirken
Vastgoedrecht