Verkeersongeval? Let op verjaringstermijnen!

6 april, 2018
Mark van Raak

Niet iedereen denkt na een aanrijding meteen aan het verhalen van zijn of haar schade. Dit geldt te meer indien iemand niet direct klachten ervaart. Maar wat als u hierdoor de persoon die u heeft aangereden niet aansprakelijk hebt gesteld, terwijl u wel schade hebt geleden of mogelijk in de toekomst nog gaat lijden? Kunt u dan maanden of zelfs jaren later alsnog uw schade op de wederpartij verhalen?

Na een aanrijding hebt u niet onbeperkt de tijd om de veroorzaker aansprakelijk te stellen voor de door u geleden en nog te lijden schade. Wacht u te lang, dan loopt u het risico dat uw vordering verjaart. Dit houdt in dat de periode waarin de wederpartij rechtens kan worden aangesproken, is verstreken en het recht op een schadevergoeding zodoende niet meer bij de rechter kan worden afgedwongen. Dit kan voor een slachtoffer uiteraard zeer nadelige gevolgen hebben. Maar waarom heeft de wetgever dit voor slachtoffers ongunstige principe van verjaring dan in het leven geroepen? Dit heeft ermee te maken dat de wederpartij vanaf een bepaald moment er vanuit moet kunnen gaan dat hij of zij niet meer aangesproken wordt. Voorts houdt dit verband met de bewaring van bewijs.

Om verjaring te voorkomen dient u dus tijdig uw vordering kenbaar te maken. In beginsel geldt voor letselschadezaken een verjaringstermijn van vijf jaar. Voor verkeersongevallen met motorvoertuigen, kent de wet echter een afwijkende regeling. In die gevallen is namelijk de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) van toepassing. De WAM kent de mogelijkheid van het instellen van een zogeheten “directe actie”. Dit wil zeggen dat u rechtstreeks de WAM-verzekeraar van de veroorzaker c.q. de bezitter van de betreffende auto kunt aanspreken. Dit heeft voor een slachtoffer veel voordelen. Denk aan de kwestie dat de veroorzaker bijvoorbeeld over onvoldoende financiële middelen beschikt. Bovendien gelden er voor verzekeraars bepaalde gedragscodes en richtlijnen, die gunstig zijn voor slachtoffers. Ook vinden slachtoffers het vaak prettig dat niet rechtstreeks met de veroorzaker hoeft te worden gecommuniceerd.

Op grond van de WAM hebt u vanaf het moment van het ongeval drie jaar de tijd om de verzekeraar rechtstreeks aan te spreken. Dit laat overigens onverlet om de bestuurder zelf nog aansprakelijk te stellen, hiervoor hebt u in beginsel vijf jaar de tijd.

Houd er rekening mee dat uw vordering nog steeds kan verjaren, ook al is de veroorzaker tijdig aansprakelijk gesteld! Indien u namelijk geen verdere acties meer onderneemt, kunt u onder omstandigheden alsnog uw rechten verspelen.

U kunt het verjaren van uw vordering voorkomen door zogezegd te “stuiten”, waardoor de verjaringstermijn opnieuw gaat lopen. Op grond van de WAM is iedere onderhandeling met de verzekeraar in beginsel voldoende om de verjaring te stuiten. Voor overige vorderingen geldt dit lichte regime niet en zal u bijvoorbeeld een schriftelijke aanmaning naar uw wederpartij moeten versturen waaruit duidelijk blijkt dat u nog immer uw schade wenst te verhalen. Het is uiteraard belangrijk dat deze stuiting op juridisch correcte wijze geschiedt. Wilt u geen risico lopen? Win hierover dan zeker juridisch advies in.

Hebt u letsel opgelopen door toedoen van een derde of hebt u andere vragen? Neemt u dan gerust contact op met een van onze specialisten van Buro Letselschade, (Rijppaert & Peeters Advocaten).