Artikelen over huurrecht
Ontdek meerWij houden u ook graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van huur- en vastgoedrecht via onze artikelen en social mediakanalen.
In veel huurcontracten mag de huurprijs periodiek worden verhoogd aan de hand van bijvoorbeeld de inflatiecijfers. Op die manier blijft de huurprijs op peil. De indexeringspercentages verschillen van maand tot maand en om het gemakkelijk te maken houden wij deze huurindexeringspercentages bij.
Voor het overgrote deel van de zakelijke huurcontracten die in Nederland worden gesloten, worden de modelcontracten van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) gebruikt. Deze contracten kunnen worden gehanteerd voor de verhuur van kantoorruimte, bedrijfshallen, winkelruimte, horeca etc.
In deze huurcontracten staat dat de huurprijs jaarlijks per een specifiek in het contract genoemde datum kan worden aangepast (geïndexeerd). Die indexering vindt plaats aan de hand van de consumentenprijsindexcijfers (CPI) zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die cijfers maandelijks publiceert.
De indexering kan worden berekend op de website van het CBS. Gemak dient de mens, om reden waarvan wij de indexeringen over de voorbije periode al hebben gemaakt. We doen dit aan de hand van de formule die in de meest recente ROZ contracten wordt gehanteerd, namelijk:
Hieronder kunt u de meest recente huurindexeringen conform de ROZ-berekening raadplegen.
|
Tot 2022 waren de percentages laag en was hier ook maar weinig aandacht voor. Echter, als gevolg van marktomstandigheden zijn de percentages enorm opgelopen, zelfs tot 14,5% voor huurovereenkomsten die in januari 2023 zijn geïndexeerd. Inmiddels lopen de percentages alweer terug, maar zijn deze nog steeds een stuk hoger dan in de voorgaande jaren.
Is in het verleden niet geïndexeerd, dan kan die huurindexering vaak later nog worden “ingehaald”. De verhuurder kan dan dus met terugwerkende kracht indexeren en mogelijk zelfs tot vijf jaar terug achterstallige huurpenningen invorderen. Uiteraard hangt het van de omstandigheden af of de verhuurder dit ook daadwerkelijk kan en/of wil doen.
Kortom, voor zowel verhuurder als huurder is het van belang om de indexering goed in de gaten te houden.
Staat in uw huurovereenkomst een andere indexeringsformule, dan gelden uiteraard ook andere percentages. In dat geval kunt u de huurindexering vaak goed berekenen via de rekentool op de website van het CBS.
En zoals altijd geldt, heeft u vragen over de huurindexatie of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met een van onze huurrechtspecialisten.
Wij houden u ook graag op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van huur- en vastgoedrecht via onze artikelen en social mediakanalen.
Wij bieden u de handvatten voor de vragen en uitdagingen die leven binnen uw organisatie op het gebied van huurrecht. Praktisch en op maat.
Mag een pensionado zijn huurwoning houden terwijl hij bijna het hele jaar weg is? Ontdek hoe de rechter hiernaar kijkt.
Lees verderRechtbanken buigen zich over de rechtvaardigheid van het huurverhogingsbeding: CPI + opslag. De Hoge Raad is om raad gevraagd. Lees meer!
Lees verderHuurrecht voor woonruimte ondergaat snelle veranderingen, Zo is de Wet Vaste Huurcontracten reeds aangenomen en is recent een verlenging voor de Wet maximering huurprijsverhogingen ingediend. Krijg inzicht en hulp bij de veranderingen.
Lees verderVerhuurder is enkel verantwoordelijk voor vocht - en schimmelproblemen als huurder hier niets aan kan doen. Lees meer in de nieuwste blog van Hélène.
Lees verderVoor winkels, horeca gelden hele andere én veel meer regels dan voor de verhuur van kantoorruimte en loodsen. Een kwalificatie bepalen is en blijft lastig. Lees hier meer!
Lees verderHeeft u advies nodig op het gebied van huurrecht? Neemt u dan vooral contact met ons op via 0162-453811 of info@rijppaert-peeters.nl.